Съпруга на проклятие или на прочистване?

loading…


По непредвидена ситуация един познат дойде да ми иска инструменти. Поканих го в нас – първо се сблъска с купчина обувки. Беше доволен и дори се усмихна и пусна базик. Аз изпаднах в шок. После ме попита дали и съдовете седят в мивката мръсни, отговорих му, че се случва и вече започнах да почервенявам. Погледна мивката, видя, че е пълна с прибори и съдове и измърмори, че сигурно си живея добре. Изгубих си съзнанието за миг, но задълбочихме темата…
Направих кафе и реших да подхвана темата за щастието. Какво е то? И почнах да разказвам, че живея в ада. Прибирам се вкъщи, а всичко е пръснато навсякъде. Ястията могат да преседят и 3 дена преди някой да измие чиниите и да ги изхвърли. На всичкото отгоре жена ми си стои в нас, каква толкова работа да има? Изпраща детето на детска градина и после цял ден е пред компютъра. Вече се уморявам да се препъвам в куп неща, които стоят на пода, вместо в килера. На всичкото отгоре столовете и дивана са пълни с купища дрехи, които стоят там в продължение на седмица. Откачам. Прозорците са мръсни, ъглите покрити с паяжина, намирам тенджери пълни с мухъл. Ако жена ми реши да сготви, а това се случва рядко – не знам какво прави, но в цялата кухня има следи от олио, капчици грес, печката е пълна с петна и кипящи течности, а всичко останало е мръсно. Хладилникът също често го заварвам в ужасно състояние. Банята, какво да кажа за нея, цялата е пълна с мехурчета, сапуна винаги е в косми, самобрасначките също. Огледалото е цялото в паста за зъби. Понякога пускам пералнята, а дрехите се трупат и стават на планини. Не знам колко време ще издържа още в този ад, нямам сили.

Моят приятел ме слуша и се смееше през цялото време. И той реши да ми каже, че живея в пъти по-добпе от него и по-добре така като прасенце, поне си ми е удобно. И като започна да разказва как е при него… Каза, че всяка сутрин когато стане първото нещо е да изчисти, всеки уикенд се тупат килимите, всичко се премества, всички повърхности се мият, банята се бърше прецизно. Имали си препарати за всичко, всякакви бутилки с миризливи течности. Дори сподели, че вече е алергичен към тези неща. Добави, че когато се върне от работа, трябва да събуе обувките, да ги измие и да ги прибере на мястото им. Ако недай си боже, влезе с тях, започват скандалите и крещенето. Продължава с това, че трябва да смени веднага дрехите си, да ги сгъне и остави на мястото им. Задължителни са чехлите вкъщи и внимателното стъпване. Когато дойде време за хапване, добавя, че яде като светкавица, защото само да остави приборите, те вече са в мивката за миене. След всяко хранене трябва да мие всички съдове. Ако само нещо се изпусне, следва мрънкане и следват заплахи. А когато станело въпрос за банята, трябвало да се внимава с кърпите и къде се поставя пастата за зъби, внимателно да се оставя и четката и всичко. Спалното беляо се сменя през ден и трябва да е перфектно изгладено без нито една бръчка. На пръв поглед му се струвало идеално да си ляга постоянно в чисто и уютно легло, но после това се превърнало в ад. Играчките на детето също се подреждат по определен начин и ако нещо е грешно, бива вземано и скрито. Когато решавал да гледа филм, винаги трябва да се внимава и всичко да е изрядно подредено и никаква храна докато се гледа. Дори чашите с вода седят само в кухнята, а пушене – само и единствено на балкона и дори му брояла цигарите. Той ми сподели, че не знае още колко време ще издържи да живее в тази операционна с този ръководител.

Замислихме се и двамата колко хубаво щеше да е ако имаше как да разменим съпругите си поне за една седмица – може би съдбата някак си се подиграваше с нас. И двамата се зачудихме кое е по-добрият вариант: съпругата на един задник или съпруга маниак на тема чистота?

loading…