МВР предупреждава: Ако видиш този предмет на вратата си – ще те сполети грабеж! Оглеждай се!

loading…


Ако дръжката на входната ви врата е намазана с тебешир или окаляна, това е сигурен знак, че сте нарочени за грабеж, информират различни източници. Това е последният писък на модата сред крадците. Особено сега наближават празници, хората пътуват, оставят безлюдни домовете си.

От около 10 дни случаите на белязаните с тебешир или окаляните врати растат видимо. Най-голям са случаите на кражби от този тип в София, Пловдив, Плевен и Варна. Идеята е, че ако не се изчисти бравата, значи обитателите ги няма и би могло да се действа.

От МВР допълват, че друг хит е да се лепят паяжини с плюнка. Те се късат, ако се отвори външната врата и така обирджиите разбират дали да действат или не. Друга тревожна тенденция е насочването на апашите към магазини за техника, не толкова към апартаменти. Крадците следят и профилите ни в социалните мрежи – къде се отбелязваме, с какви накити сме, какви коли караме. Те получават богата информация за нас, имат множество фалшиви профили.
Ако искате да с предпазите от евентуален грабеж, избягвайте да се отбелязвате във фейсбук и подбирайте внимателно снимките в инстаграм.

loading…